Tehnike protiv pranja novca koje trebate znati

Što je sprječavanje pranja novca? Najjednostavnije rečeno, sprječavanje pranja novca (AML) je proces čuvanja novca stečenog iz ilegalnih izvora tako da oni koji su ga dobili ne mogu biti otkriveni. Postoji nekoliko različitih metoda za to, a obično se dijele u tri kategorije: prikrivanje, slojevitost i integracija. Ove tehnike se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji jedna s drugom, ovisno o vašoj specifičnoj situaciji; međutim, trebali biste znati što svaki od njih uključuje prije nego što odlučite koji ćete koristiti u svojoj situaciji.

Filtrirajte sumnjive kupce

Kako bi vaše poslovanje bilo uspješno, morat ćete svoje klijente održati zadovoljnima. Jedan od načina da to učinite je izbjegavanje sumnjivih kupaca. Evo nekoliko savjeta o tome kako možete filtrirati sumnjive kupce:

  • Zapitajte se podudara li se priča kupca s onime što kupuju. Na primjer, ako netko uđe i želi veliku količinu pamučnih kuglica bez ikakvog objašnjenja zašto, to bi moglo biti sumnjivo. To bi moglo biti zato što on ili ona zna da je uobičajeno da se kuglice vate umiješaju u drogu, pa ih on ili ona želi kao izgovor.
  • Pripazite na nedosljednosti u njihovom izgledu i priči, kao iu prošlom ponašanju. Na primjer, ako se netko tko obično kupuje skupu hranu iznenada pojavi tražeći jeftinu hranu, ali tvrdi da je izgubio novčanik, onda bi to trebala biti crvena zastavica.
  • Upamtite da su neki ljudi stvarno nervozni ili im je neugodno kada uđu u vašu trgovinu. Iako na prvi pogled ne izgledaju sumnjivo, ipak nešto može biti pogrešno.
  • Najbolji postupak uvijek je biti da znate tko su vaši kupci. Prije prihvaćanja plaćanja provjerite osobne iskaznice i zapišite telefonske brojeve kako biste ih mogli ponovno kontaktirati ako ikada bude problema.

Upoznajte identitet svog klijenta

Kada razmišljamo o pranju novca, lako ga je automatski povezati s dilerima droge i drugim ilegalnim industrijama. No, u stvarnosti, izraz se jednako dobro odnosi na svakoga tko je počinio zločin i želi sakriti novac koji je stekao svojim nezakonitim aktivnostima. Vaš je posao kao financijskog stručnjaka osigurati da znate tko su vaši klijenti i odakle im novac. U protivnom biste mogli olakšati proces pretvaranja prljavog novca u čistu gotovinu.Upoznajte svoju mušteriju – Prije bilo kakvog posla s nekim, morate steći dojam o tome kakva je osoba i je li vjerojatno uključena u kriminalnu aktivnost ili ne.

Pratite transakcije

Pratite transakcije stvaranjem popisa kupaca i njihovih preferiranih načina plaćanja. Ako bilo koji kupac ili njegova željena metoda nisu u vašem sustavu, transakciju treba odbiti. Napravite popis mogućih crvenih zastavica koje bi mogle ukazivati na pranje novca i educirajte svoje zaposlenike kako ih prepoznati. Pratite upitne transakcije prikupljanjem što više informacija o sumnjivoj aktivnosti, uključujući gdje i kada se transakcija dogodila. Prijavite sumnjive aktivnosti vlastima.

Vodite dobru evidenciju

Vođenje dobre evidencije ključna je komponenta svakog plana protiv pranja novca. Kako biste bili usklađeni, trebali biste voditi detaljnu evidenciju svih transakcija, uključujući ime i adresu klijenta; datum i iznos transakcije; i opis transakcije. Ova vrsta dokumentacije pomoći će vam dokazati da je vaša tvrtka poštivala savezne zakone.

Provedite AML program

Najvažniji dio svakog AML programa je poznavanje vašeg klijenta. Provjerite znate li tko je klijent i kakav je njegov profil rizika. To uključuje njihovu zemlju prebivališta, profesiju, veze, obiteljske veze i izvore prihoda. Na primjer, ako kupac ima rođake u visokorizičnim zemljama poput Somalije ili Afganistana, moguće je da su povezani s terorističkim organizacijama. Ako je to slučaj, velike su šanse da bi trebali biti označeni za višu razinu dubinske analize.

Koristite tehnologiju mudro

Kad je tehnologija u pitanju, uvijek morate biti svjesni rizika. Nikada nemojte klikati na poveznice ili privitke koji su sumnjivi ili neželjeni i nikada ne spremajte svoje lozinke na uređaj osim ako nije zaštićen lozinkom. Razmislite o korištenju 2FA (2 faktorske autentifikacije) za svoju e-poštu i račune društvenih medija kako biste imali drugi sloj zaštite. Kada pregledavate web, koristite samo ugledne stranice s ažuriranim sigurnosnim značajkama. Ako niste sigurni je li web mjesto sigurno, pokušajte ga potražiti na Wikipediji ili Googleu prije nego što nastavite. Na kraju, ne zaboravite na fizičku sigurnost! Ne zaboravite držati svoje uređaje na sigurnom mjestu kada ste kod kuće i vani u javnosti.

Photo by rupixen.com on Unsplash