Endometrioza: tiha bolest koja pogađa milijune žena

Endometrioza pogađa milijune žena diljem svijeta, ali mnoge od njih niti ne znaju da je imaju. Bolest se javlja kada stanice koje su slične onima u sluznici maternice počnu rasti u drugim dijelovima tijela i mogu uzrokovati jaku bol, obilno krvarenje, upalu, umor i ožiljke ako se ne liječe. Ovdje saznajte više o tome kako endometrioza može utjecati na žene u bilo kojoj fazi života, kako se liječi i kako se možete zaštititi od razvoja.

Što je endometrioza?

Endometrioza je dugotrajno medicinsko stanje u kojem tkivo koje inače oblaže vašu maternicu (endometrij) raste izvan maternice. Iako endometrioza ne uzrokuje bol kod većine žena, neke žene imaju iscrpljujuće simptome uključujući obilno krvarenje, bolan seks i neplodnost. To je neizlječivo, progresivno stanje. Simptomi se mogu razlikovati od žene do žene i tijekom vremena, što znači da ne postoji jedinstven pristup kada je u pitanju liječenje – a većina liječnika slaže se samo u jednom: potrebno je više istraživanja.

Simptomi endometrioze

Sljedeći su uobičajeni simptomi povezani s endometriozom: jaki menstrualni grčevi, bol tijekom i nakon spolnog odnosa, kronični umor (koji se može pripisati anemiji), problemi s neplodnošću, kronična bol u zdjelici i povraćanje.

Kako se dijagnosticira?

Žene s endometriozom često doživljavaju nesnosne bolove prije i tijekom menstruacije, kao i neplodnost. Za dijagnosticiranje endometrioze koristi se ultrazvuk. Liječnik će ubrizgati materijal topljiv u vodi u vašu maternicu i jajnike prije nego što upotrijebi visokofrekventnu sondu (ultrazvuk) za pregled vaših zdjeličnih organa. Ako se utvrdi da imate endometrijsko tkivo u trbušnoj šupljini ili na drugim organima osim maternice, može vam biti dijagnosticirana endometrioza.

Koji su tretmani za endometriozu?

Endometrioza je vrlo stvarna bolest, od koje boluje barem jedna od deset žena. Nažalost, endometrioza često ostane nedijagnosticirana jer se njezini simptomi tumače kao nešto manje ozbiljno nego što jesu. Kako biste dobili točnu dijagnozu, trebate posjetiti liječnika koji može pravilno analizirati vaše simptome i preporučiti opcije liječenja za vas.

Evo nekoliko načina na koje se endometrioza može liječiti. Medicinski postupci kao što su laparoskopija ili histerektomija mogu pomoći u liječenju endometrioze uklanjanjem lezija ili ožiljnog tkiva. Međutim, operacija neće u potpunosti izliječiti endometriozu; jednostavno uklanja lezije i privremeno uklanja hormonsku neravnotežu ako se radi histerektomija.

Dugoročni učinci

Ne postoji lijek za endometriozu. Puno žena godinama pate od simptoma, ali oni se također razlikuju od žene do žene. Zapravo, ne postoji određeni popis simptoma koje će biti isti za sve. Neke žene imaju samo kroničnu bol i trebaju lijekove kako bi se nosile s boli, dok druge imaju teže simptome poput anemije ili neplodnosti. Endometrioza može utjecati na sve aspekte života žene uključujući njezin posao, društveni život i odnose. Toliko se stvari u našim životima vrti oko naših mjesečnica; imati endometriozu znači izostati u posebnim prilikama jer ne možemo ići na duga putovanja automobilom zbog grčeva, ili moramo propustiti društvena događanja jer imamo loš dan i samo želimo ostati kod kuće.

Načini suočavanja s boli

Kao i kod mnogih drugih stanja, važno je posjetiti liječnika što je prije moguće ako osjetite bol. Za mnoge ljude, lijekovi protiv bolova ili protuupalni lijekovi mogu pružiti olakšanje i smanjiti upalu dok se endometrioza ne poboljša. U nekim slučajevima, međutim, lijekovi nisu dovoljni; kombinacija tehnika fizikalne terapije može biti potrebna kako biste se nosili sa svojim simptomima dok se oni ne povuku. Osim toga, postoji nekoliko holističkih pristupa koji mogu pomoći u liječenju endometrioze bez upotrebe lijekova. Pokazalo se da terapija masažom ublažava bol kod nekih pacijenata, a akupunktura se također pokazala učinkovitom u liječenju endometrioze.

foto: pexels.com