Kako se pripremiti za putovanje u Toskanu, Firencu, Luccu i Pisu?

Obavezno pročitajte i razumite plan puta za svoje putovanje. To će vam pomoći da planirate svoje vrijeme i znate što možete očekivati. Ovaj članak nastaje u suranji s turističkom agencijom ICT Putovanja, gdje možete pogledati njihove cijene i datume za ovo putovanje u Toskanu, Firencu, Pisu, no prije nego što otputujete pripremite se detaljima iz ovog članka. I ne zaboravite nam poslati razglednicu…


Toskana je poznata po prekrasnoj prirodi i šarmantnim brdskim gradovima, kao što su San Gimignano, Montepulciano i Siena. Svakako posjetite i vinograde i kušajte neka od svjetski poznatih vina koja se proizvode u regiji. Vodite računa o gužvi u popularnim turističkim odredištima, kao što su Firenca i Pisa, posebno tijekom sezone putovanja.

Firenca je dom nekih od najpoznatijih umjetnina i arhitekture na svijetu, uključujući Michelangelovog Davida, Duomo i galeriju Uffizi. Prošećite mostom Ponte Vecchio i uživajte u prekrasnom pogledu na grad.
Izbjegavajte posjećivanje popularnih atrakcija tijekom špica jer redovi mogu biti dugi. Također, budite svjesni džeparoša u prepunim područjima.

Lucca je šarmantan gradić okružen dobro očuvanim srednjovjekovnim zidinama. Prošećite ili biciklirajte oko zidina za prekrasan pogled na grad i krajolik. Ne propustite toranj Guinigi, jedinstveni toranj s vrtom na krovu. Izbjegavajte vožnju unutar gradskih zidina jer su ceste uske i pune ljudi.

Kosi toranj u Pisi je najpoznatija gradska atrakcija. Ne propustite priliku popeti se na vrh i uživati u panoramskom pogledu na grad. Posjetite i obližnji Piazza dei Miracoli i Duomo. Budite svjesni prijevara i džeparoša oko područja Kosog tornja. Također, izbjegavajte jesti u restoranima u blizini tornja jer su oni obično precijenjeni i turistički.

Spakirajte se na odgovarajući način

Provjerite vremensku prognozu za vrijeme kada ćete biti u Toskani i spakirajte se u skladu s tim. Također, razmislite o vrsti aktivnosti koje ćete raditi, kao što su pješačke ture ili posjeti muzejima, i ponesite udobnu obuću i odgovarajuću odjeću.

Udobne cipele za hodanje: Vjerojatno ćete puno šetati i istraživati, stoga ponesite udobne cipele u kojima možete hodati dulje vrijeme.

Lagana odjeća: Toskana, Firenca i Pisa mogu biti prilično vruće ljeti, stoga spakirajte laganu odjeću poput pamučnih košulja, kratkih hlača i suknji. Međutim, imajte na umu da neke crkve i druga vjerska mjesta zahtijevaju skromnu odjeću, pa spakirajte i nekoliko stvari koje pokrivaju vaša ramena i koljena.

Lagana jakna ili pulover: čak i ljeti večeri mogu biti svježe, pa ponesite laganu jaknu ili pulover koji ćete nositi navečer ili u klimatiziranim zgradama.

Kupaći kostimi: Ako planirate posjetiti neku od plaža ili bazena u okolici, ne zaboravite spakirati svoje kupaće kostime.

Oprema za kišu: U proljeće i jesen nije neuobičajeno da padne kiša u Toskani, stoga svakako spakirajte laganu jaknu za kišu ili kišobran.

Šešir i sunčane naočale: Sunce može biti prilično jako u Toskani, pa ponesite šešir i sunčane naočale kako biste se zaštitili od sunca.

Općenito, spakirajte laganu, prozračnu odjeću koja je udobna i prikladna za aktivnosti koje planirate raditi. Ne zaboravite provjeriti vremensku prognozu prije polaska kako biste bili sigurni da ste se dobro spakirali.

Planirajte svoje obroke


Saznajte jesu li obroci uključeni u vaš paket putovanja ili ih morate sami planirati. Istražite popularne restorane ili kafiće u područjima koja ćete posjetiti i po potrebi rezervirajte.

Što se tiče hrane, uvijek je dobro na ovakvo putovanje sa sobom ponijeti grickalice i vodu. Evo nekoliko pametnih namirnica koje možete ponijeti:

Međuobroci: Spakirajte neke nekvarljive zalogaje kao što su granola pločice, mješavina traila i sušeno voće kako biste bili puni energije tijekom dana.

Voće: spakirajte malo svježeg voća poput jabuka, banana ili naranči za zdravi međuobrok u pokretu.
Sendviči ili zamotuljke: ako planirate cijeli dan biti vani, dobra je ideja ponijeti sendviče ili zamotuljke za brz i jednostavan ručak.

Posuđe za višekratnu upotrebu: ponesite set posuđa za višekratnu upotrebu, kao što su vilica, nož i žlica, kako biste izbjegli korištenje jednokratnog plastičnog posuđa.

Važno je napomenuti da su Toskana, Firenca, Lucca i Pisa poznate po ukusnoj hrani, stoga svakako iskoristite domaću kuhinju i kušajte neka od lokalnih jela i specijaliteta. Međutim, ponijeti grickalice i vodu može biti pametan način da uštedite novac i osigurate nešto za jelo ako se nađete u području s ograničenim izborom hrane.

Ponesite potrebne dokumente


Obavezno ponesite sve potrebne putne dokumente kao što su putovnice, vize i putno osiguranje. Također, uvijek imajte kopiju plana putovanja sa sobom.
Važno je razmisliti o kupnji putnog osiguranja za putovanje u Toskanu, Firencu, Luccu i Pisu ili bilo koje drugo odredište iz nekoliko razloga:

 • Otkazivanje ili prekid putovanja: putno osiguranje može pomoći u zaštiti vaše investicije u slučaju da je vaše putovanje otkazano ili prekinuto zbog nepredviđenih okolnosti, kao što su bolest, ozljeda ili prirodna katastrofa.
 • Medicinski troškovi: Ako se razbolite ili ozlijedite tijekom putovanja, putno osiguranje može pomoći u pokrivanju troškova medicinskih troškova, uključujući hospitalizacije, posjete liječniku i lijekove na recept.
 • Izgubljena ili ukradena prtljaga: putno osiguranje može vam pomoći nadoknaditi izgubljenu ili ukradenu prtljagu, uključujući osobne stvari kao što su kamere, telefoni i prijenosna računala.
 • Pomoć u hitnim slučajevima: putno osiguranje može pružiti 24-satne usluge hitne pomoći, uključujući medicinske evakuacije, organizaciju putovanja i hitne predujmove u gotovini.
 • Pokriće odgovornosti: U slučaju da slučajno prouzročite štetu ili ozljedu nekog drugog, putno osiguranje može pružiti pokriće odgovornosti.

Iako nije obavezno imati putno osiguranje, ono može pružiti mir i zaštititi vas od neočekivanih troškova i situacija. Prije kupnje putnog osiguranja pažljivo pročitajte policu i shvatite što je pokriveno, a što nije.

Upoznajte se s autobusom


Odvojite malo vremena da se upoznate s autobusom, njegovim značajkama i pogodnostima. To će vaše putovanje učiniti udobnijim i ugodnijim. Putovanje turističkim autobusom može biti zgodan i učinkovit način za istraživanje novog odredišta, posebno ako posjećujete nekoliko gradova ili mjesta u kratkom vremenskom razdoblju. Evo nekih stvari koje možete očekivati kada putujete turističkim autobusom:

 • Udobna sjedala: Turistički autobusi obično imaju udobna sjedala s nagibom i puno prostora za noge.
 • Klima uređaj: Većina turističkih autobusa opremljena je klima uređajem kako biste bili rashlađeni i udobni tijekom putovanja.
 • Zahodi: Mnogi turistički autobusi imaju zahode za udobnost tijekom dužih putovanja.
 • Turistički vodič: Ovisno o vrsti izleta koji ste rezervirali, možete imati turističkog vodiča na brodu koji će vam pružiti informacije o znamenitostima i atrakcijama koje ćete posjetiti.
 • Vozni red: Turistički autobusi obično imaju utvrđeni raspored i itinerer, pa provjerite jeste li upoznati s vremenom polaska i dolaska.
 • Zaustavljanja i razgledavanje: Turistički autobusi obično se zaustavljaju na raznim atrakcijama i znamenitostima na putu, tako da ćete imati priliku istraživati i fotografirati.
 • Obroci i grickalice: Ovisno o obilasku, obroci i grickalice mogu biti uključeni ili ćete možda morati ponijeti vlastite.

Važno je napomenuti da iako putovanje turističkim autobusom može biti zgodno, ono možda neće dopuštati toliko fleksibilnosti kao samostalno putovanje. Putovat ćete s grupom i morat ćete slijediti raspored i itinerar, stoga budite spremni pridržavati se zadanog plana. Međutim, to je sjajan način da vidite više odredišta u kratkom vremenu i može biti način da bez stresa istražite novo mjesto.

Naučite malo talijanskog


Poznavanje nekoliko osnovnih talijanskih fraza može biti od pomoći i učiniti vaše putovanje ugodnijim. Naučite neke uobičajene izraze kao što su “bok”, “hvala” i “gdje je kupaonica?”

Ciao – Bok (informalno pozdravljanje)
Buongiorno – Dobar dan (pozdrav za vrijeme jutra i prijepodneva)
Buonasera – Dobra večer (pozdrav za vrijeme poslijepodneva i večeri)
Grazie – Hvala
Prego – Molim (koristi se u situacijama kada želite nešto reći ili pitati)
Mi scusi – Oprostite me (koristi se kao izraz isprike ili kada želite nekoga zaustaviti)
Parla inglese? – Govorite li engleski?
Quanto costa? – Koliko košta?
Vorrei… – Želio/željela bih… (koristi se za narudžbu hrane i pića)
Dove si trova…? – Gdje se nalazi…?

Ostanite hidrirani


Pobrinite se da pijete puno vode, posebno tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Također je dobra ideja ponijeti bocu vode koja se može puniti.

Fotografija: Gildo Cancelli