Što je advent?

Blagdansko vrijeme vrijeme je slavlja i razmišljanja za ljude diljem svijeta. Za kršćane, jedan značajan i duhovno obogaćujući dio ovog razdoblja je došašće. U ovom ćemo članku proniknuti u smisao i značaj adventa, istražujući kako ono označava razdoblje iščekivanja, nade i radosti u kršćanskom kalendaru.

Značenje adventa,došašća

Advent, kao što i samo ime kaže, potječe od latinske riječi “adventus”, što znači dolazak. Služi kao duboki podsjetnik na iščekivanje dolaska Mesije, Isusa Krista. Od postanka svijeta do Njegovog rođenja, Došašće predstavlja ovo razdoblje iščekivanja. Zanimljivo je da četiri tjedna došašća simboliziraju četiri tisućljeća prema biblijskom shvaćanju, od stvaranja svijeta do rođenja Kristova. Istovremeno, došašće upućuje vjernike i na iščekivanje ponovnog Kristova dolaska.

Početak crkvene godine

Došašće nije samo vrijeme duhovne priprave za Božić; također označava početak crkvene godine. Crkvena godina počinje prvom nedjeljom došašća, a završava nedjeljom Krista Kralja. Tijekom godine vjernici su pozvani razmišljati o Kristovoj žrtvi, uskrsnuću, dolasku Duha Svetoga i Njegovom konačnom slavnom povratku i vladavini.

Poruka došašća

Tijekom adventskog razdoblja kršćani se bave čitanjem Biblije i porukama koje naglašavaju teme iščekivanja, nade, budnosti i čežnje. Vrijeme je da budemo budni za Kristov drugi dolazak i da prepoznamo znakove vremena, kao što je istaknuo sam Krist govoreći o posljednjim vremenima. Ovo iščekivanje treba biti ispunjeno nadom i dubokom čežnjom za Kristom. Došašće poziva vjernike da pripreme svoja srca za Njegov dolazak.

Advent kao radosno vrijeme

Za razliku od svečanosti i pokore korizme, došašće karakteriziraju radost i slavlje. To je doba u kojem kršćani radosno iščekuju dolazak svog Spasitelja i dijele ovu poruku radosti s drugima. Treća nedjelja došašća je prikladno nazvana “Nedjelja radosti”, ponavljajući osjećaj iz Pavlove poslanice Filipljanima, koja se čita na ovaj dan: “Radujte se uvijek u Gospodinu! Ponavljam: radujte se! Gospodin je blizu!” (Filipljanima 4,4-5).

Tradicija adventskog vijenca

Jedna cijenjena tradicija povezana s adventom je adventski vijenac. Njegovo podrijetlo seže u 1838. u Hamburgu, u Njemačkoj, u “Das Rauhe Haus” (“Rošna kuća”), domu za siromašnu djecu koji je osnovao Johann Hinrich Wichern, mladi evangelistički pastor i pedagog. U svojoj potrazi da Advent učini smislenim za svoje štićenike, Wichern je uveo ideju paljenja jedne svijeće svaki dan tijekom prosinca, što je kulminiralo velikim svjetlosnim krugom s 24 svijeće do Božića. Dvadeset malih crvenih svijeća predstavljalo je radne dane, dok su četiri velike bijele svijeće simbolizirale adventske nedjelje. S vremenom su se u vijenac ugrađivale zimzelene grane koje su vremenom zamijenile drvenu konstrukciju. Ova se tradicija proširila iz Njemačke na evangeličke obitelji diljem svijeta. Danas se obično koriste četiri svijeće koje predstavljaju četiri adventske nedjelje.

Došašće je doba bogato tradicijom i značenjem koje vjernicima nudi vrijeme pripreme, razmišljanja i radosti. To je podsjetnik na iščekivanje Kristova dolaska na svijet i poziv da pripremimo svoja srca za Njegov drugi dolazak. Dok palimo svijeće adventskog vijenca i prihvaćamo poruke nade i radosti, podsjećamo se na duboki značaj ovog razdoblja u kršćanskoj vjeri. Neka došašće bude vrijeme duhovnog rasta, razmišljanja i radosnog iščekivanja dok iščekujemo dolazak našeg Spasitelja, Isusa Krista.

Želite li više znati o adventu posjetite stranice hkm.hr, a želite li advent provesti na nekoj europskih destinacija posjetite stranicu adventska putovanja, turističke agencije ICT Putovanja