Savjeti za odabir savršenih sobnih vrata

Odabir pravih sobnih vrata za vaš dom može biti prava muka s obzirom na širok izbor na tržištu. Moderna ili klasična? Drvena ili staklena? S dovratnikom ili bez? Samo su neka od pitanja na koja trebamo dati odgovor. Imajući na umu slijedeće savjete pri odabiru sobnih vrata, bit će vam lakše odlučiti se za upravo ona koja su najbolja za vaš dom!

Kada pomislite na sobna vrata u svom domu, koliko vam soba padne na pamet? Živite li u jednosobnom stanu sa samo jednim vratima ili stanujete u prostranoj kući? Bez obzira na to, svaka soba treba imati vrata. Prava sobna vrata ne samo da mogu poboljšati vaš interijer, već mogu dodati i dodatnu vrijednost vašem domu. Bilo da želite zamijeniti stara vrata ili kupiti nova, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir pri njihovom odabiru.

Različiti materijali

Vrata su obično izrađena od tvrdog, ravnog materijala kao što je drvo ili metal, ali također mogu biti izrađena od tkanine ili drugih fleksibilnih materijala. Vrsta materijala koji odaberete za svoja sobna vrata imat će veliki utjecaj na to kako izgledaju, koliko su izdržljiva i koju ćete cijenu platiti. Svaki materijal ima svoje prednosti i nedostatke, pa ih je važno razmotriti prije donošenja konačne odluke. Evo nekih stvari koje treba uzeti u obzir kada birate između drva, čelika i aluminija.

Drvena sobna vrata

Iako, postoji mnogo različitih vrsta drva koje se mogu koristiti za izradu vrata, hrast, orah i bukva obično su među najpopularnijim izborima. S njima je lako raditi (što znači da se mogu izrezati u prilagođene veličine ili oblike), dolaze u mnoštvu boja i tekstura te nisu preskupi. A najbolje od svega, čine vaš dom toplim i ugodnim. Povrh toga, ako ih odlučite obojiti, nećete trebati nikakve posebne temeljne premaze ili brtvila; samo nanesete sloj boje i krenete.

Čelična sobna vrata

Čelična vrata su izuzetno jaka i izdržljiva; također dolaze u mnogo različitih završnih obrada i stilova. Međutim, ove značajke imaju svoju cijenu – čelična vrata obično su skuplja od drugih materijala poput drva ili aluminija.

Aluminijska sobna vrata

Aluminijska vrata su lagana, ali čvrsta, što ih čini savršenim za iznajmljivače koji žele smanjiti troškove selidbe ili vlasnike kuća koji žele da im sobe budu prozračne i otvorene. Ova vrata obično dolaze u dvije varijante — s punom jezgrom i sa šupljom jezgrom. Vrata s punom jezgrom izrađena su od jednog čvrstog komada metala, dok vrata sa šupljom jezgrom imaju okvir izrađen od metalnih cijevi ispunjenih izolacijom. Najčešća primjedba na sobna vrata, su upravo na aluminijska vrata iz razloga što korodiraju te zahtijevaju više održavanja od ostalih vrsta.

Stil i dizajn

Postoji niz stilova i dizajna koje možete izabrati u kombinaciji s određenim materijalom. Koji ćete stil vrata odabrati ovisit će o tome kako će nadopuniti vaše ostale elemente interijera i koliko svjetlosti želite pustiti u svoju sobu. Važno je uzeti u obzir i stvari poput toga koliko je zvučna izolacija potrebna, ako vam je to važno. Također imajte na umu da neki stilovi možda neće odgovarati određenim vrstama soba ili domova. Na primjer, danas su sve popularnija klizna staklena vrata. Ona vlasnicima domova nude svestranost kada je riječ o uređenju i funkcionalnosti.

Za razliku od nekih tradicionalnih vrata, klizna vrata ne blokiraju hodnike ili druge zajedničke prostorije u vašem domu. Mnogi dizajni kliznih vrata uključuju zaslone na jednoj ili obje strane staklenih ploča, što ih čini idealnim za blokiranje insekata tijekom toplijih mjeseci. Budući da su često izrađena od čvrstih materijala kao što su drvo, stakloplastika i vinil, obično traju dulje od većine drugih vrsta vrata. Dok će sklopiva vrata zahtijevati redovito održavanje – to jest, morate ih redovito bojati ili lakirati – klizna to ne zahtijevaju. Ipak, ona možda neće dobro funkcionirati u domovima s malom djecom ili kućnim ljubimcima jer će vrlo brzo biti prljava ili slomljena.

U konačnici, vrsta sobnih vrata koja najbolje odgovaraju vašem ukusu u potpunosti ovisi o osobnim preferencijama – nema točnog ili krivog odgovora kada je riječ o odabiru stila koji odgovara baš vašem životnom stilu!

Foto: unsplash.com