Slapovi Kravice

Bosna i Hercegovina, zemlja zapanjujuće prirodne ljepote, može se pohvaliti nizom slikovitih destinacija. Među njima su slapovi Kravice, koji se često nazivaju i slapovi Kravice, jedno od najčarobnijih blaga zemlje.

Slapovi Kravice, poznati i kao Slapovi Kravice Mostar, nalaze se u neposrednoj blizini Mostara, što ih čini lako dostupnim za putnike u regiji. Slapovi su se smjestili samo 43 kilometra južno od Mostara, a njihova ljepota nije prošla nezapaženo posjetiteljima iz susjedne Hrvatske, posebice onima iz Dubrovnika i Splita, koji često kreću na jednodnevne izlete kako bi doživjeli čari Kravice.

Kako doći do slapova Kravice?

Dolazak do slapova Kravice zahtijeva malo planiranja jer nema javnog prijevoza izravno do slapova. Putnici imaju nekoliko opcija:

Odvezite se do Kravica iz Mostara

Vožnja do slapova Kravice iz Mostara nudi slikovito putovanje koje pokriva 43 kilometra. Iako je vožnja jednostavna, može potrajati i do sat vremena zbog zavojitih cesta. Srećom, navigacija je olakšana putokazima i GPS-om, što najam automobila čini izvrsnim izborom za one koji traže udobnost.

Taksi od Mostara do vodopada Kravice

Taksi nudi još jednu opciju, ali po višoj cijeni, u rasponu od 70 € do 100 € za cijeli dan u ljetnoj sezoni. Dogovaranje oko cijene je uobičajeno, jer u Bosni nema taksi aplikacija.

Niskobudžetni i solo putnici

Putnici koji paze na proračun mogu se odlučiti za autobus od Mostara do Ljubuškog ili Čitluka, a zatim uzeti taksi do Kravica iz jednog od ovih gradova, potencijalno uštedjeti na troškovima prijevoza.

Tura od Sarajeva do Kravica

Čak i iz Sarajeva, dostupni su izleti do slapova Kravice, što vam omogućuje da istražite ovo čudo prirode s druge početne točke. Različite turističke organizacije nude sveobuhvatne obilaske grada, zbog čega ih vrijedi provjeriti putnicima u Sarajevu.

Tura od Dubrovnika do Kravica

Ako se nalazite u Dubrovniku, slapovi Kravice udaljeni su oko 130 kilometara, što ga čini jednostavnim jednodnevnim izletom. Jednu od popularnih tura prema Kravicama organizira i Cava Tours iz Dubrovnika, pogledajte ponudu njhivog izleta na Kravice iz Dubrovnika

Najbolje vrijeme za posjetu slapovima

Privlačnost slapova Kravice uvelike varira s godišnjim dobima. Ljeta pružaju priliku da u potpunosti uživate u slapovima, s temperaturama koje se penju i iznad 40 stupnjeva Celzijusa. Srpanj i kolovoz su udarni mjeseci, što Kravice čini najpopularnijim turističkim mjestom u Bosni. Za mirnije iskustvo, razmislite o posjeti tijekom mirnijih mjeseci lipnja i rujna.

Vodopad Kravica – izvor Cava Tours

Tijekom suhih ljetnih mjeseci razina vode na slapovima Kravice znatno je niža nego zimi, s razlikama i do 4 metra. Dok zimske temperature kupanje čine nepraktičnim, razdoblje od travnja do listopada predstavlja idealne uvjete za osvježenje. Temperatura vode ostaje oko 20 Celzijevih stupnjeva zahvaljujući izvoru rijeke Krebižat koji se nalazi samo 30 kilometara uzbrdo od slapova.

Porijeklo imena Kravice

Slapovi Kravice svoje su ime dobili po intrigantnoj priči koja datira iz vremena prije nego što su postali turistička atrakcija. Kravica je pala u rijeku uzvodno, pretpostavlja se da se utopila. No, iznenađujuće otkriće krave na dnu vodopada dovelo je do naziva “Kravice”. To je istinita priča koja ovom čudu prirode daje dašak šarma.

Kravice ukratko

  • Slapovi Kravice visoki su impozantnih 28 metara.
  • Vodeni amfiteatar proteže se preko 120 metara.
  • Slapovi Kravice pod zaštitom su od 1954. godine, čuvajući njihovu prirodnu ljepotu.
  • Na ulazu je pješačka staza do slapova koja traje oko 5 minuta i uzdignuta je, bez stepenica.
  • Posjetitelji će pronaći svlačionice i osnovne toaletne prostorije dolje kod slapova.
  • Moderni sanitarni čvorovi dostupni su na ulazu.

Kako slapovi Kravice nastavljaju privlačiti posjetitelje, postoje planovi za daljnje poboljšanje mjesta. To uključuje izgradnju pješačkog mosta za pristup vrhu vodopada i platforme za promatranje. Most će se protezati do Male Kravice i preko rijeke, omogućavajući panoramske šetnje. Lokalna zajednica, pod Klubom Kravice, posvećena je eko-turizmu i nada se smanjenju upotrebe plastike. Gradnja u tom području prvenstveno koristi metal i drvo, izbjegavajući plastiku gdje god je to moguće. Osim toga, inicijative čišćenja pomažu u održavanju netaknute ljepote Kravice.