Cinque Terre: Najčarobnije mjesto na svijetu

Cinque Terre, pet je prekrasnih i idiličnih obalnih sela koja čine Nacionalni park Cinque Terre u talijanskoj regiji Ligurija. Sva su povezana pješačkim stazama koje vijugaju kroz planine i uz more, što omogućuje istraživanje svih pet sela u samo jednom danu. To ih čini savršenim za svakoga tko želi doživjeti dio Italije za koji većina turista ne zna.

Zašto 5 sela?

Legenda kaže da je prije nekoliko stoljeća izgladnjeli čopor vukova slijedio željezničku prugu do Italije i pronašao utočište u Cinque Terre. Privučeni mirisom hrane, pet terres (suštinski bujno zeleni planinski lanac Ligurije) dočekali su ih raširenih ruku. Zlatna vrpca proteže se duž obale između Vernazze, Monterosso al Mare, Corniglia, Manarola i Riomaggiore gdje se možete diviti ovom veličanstvenom prikazu prirodne ljepote. Nema sumnje da su ovi jedinstveni gradovi tijekom vremena doživjeli dosta teških vremena – i kulturnih i političkih – ali ova usko povezana zajednica zna kako izdržati.

Koje izabrati?

Cinque Terre je prožet poviješću, što ga čini suštinskim talijanskim iskustvom. Turisti obično započinju svoje putovanje u Monterosso al Mare, prolaze kroz Riomaggiore, Manarolu, Cornigliu i Vernazzu prije nego što završe u Monterosso al Mare.

 1. U Monterossu možete probati nevjerojatna jela od plodova mora i provesti dan u šetnji pokraj vinograda i maslinika.
 2. U Riomaggioreu ćete poželjeti posjetiti genovsku utvrdu iz 17. stoljeća s pogledom na dramatične obalne litice. Ovdje možete snimiti prekrasne fotografije grada i uživati ​​u večernjoj šetnji dok sunce zalazi iznad vode.
 3. Manarola ima uske popločane ulice koje vode do osamljenih plaža s čistim plavim morem. Ovdje ćete pronaći vile i pansione s prekrasnim vrtovima koji gledaju na ocean, savršene za fotografiranje!
 4. Corniglia ima mnoge stepenice koje vode od željezničke stanice i krivudave ulice s lokalnim trgovinama koje prodaju keramiku, vino, povrće i druge proizvode tipične za ovu regiju. Odavde posjetitelji imaju spektakularan pogled na Vernazzu i Monterosso al Mare, kao i na obližnja sela poput Portovenerea. Također vrijedi provesti neko vrijeme u šetnji srednjovjekovnim zidinama Corniglie koje datiraju više od dva tisućljeća!

Dolazak do tamo

Ako niste od onih koji vole autobusna putovanja, odletite u zračnu luku u Milanu, sjednite na vlak do Genove, a zatim idite na brzi trajekt do jednog od sela. Ili odletite u Pisu i odande ukrcajte trajekt. Moguće je doći iz bilo koje zračne luke izravno u Cinque Terre vlakom, ali budući da je to vrlo dugotrajno i može se učiniti samo tijekom radnog vremena, preporučujemo da umjesto toga uzmete ekspresne vlakove u oba smjera.

Uzmite si vremena istražujući svih pet sela; svaki ima svoj šarm i osobnost! U kojem ćete selu odsjesti ovisi o tome što tražite – Empuriabrava je odlična za obitelji s djecom jer ima mnogo mogućnosti za obiteljske aktivnosti poput plivanja i vožnje biciklom.

Što istražiti?

 1. Provedite dan istražujući sela i gradove i posjećujući bezbroj kafića i restorana u svakom od njih. Jedna od mojih omiljenih stvari je pronaći šarmantni kafić u kojem ću pojesti obrok, a zatim pronaći restoran niz ulicu da uživam u čaši vina dok gledam zalazak sunca iznad vode.
 2. Posjetite galerije i trgovine lokalnih umjetnika, prezalogajite u La Maison du Caviar (ovaj nije u jednom od sela, ali vrijedi stati!) i prošećite Monterosso al Mare u Varenni ili Vernazzi.
 3. Gledajte zalaske sunca iznad vode
 4. Gledajte prekrasne toskanske izlaske sunca s glavom naslonjenom na plavu oceansku vodu
 5. Uživajte u odličnoj talijanskoj hrani
 6. Plivajte u tirkiznom moru
 7. Čitajte ispod sjenovitog stabla
 8. Jedite sladoled
 9. Cijenite zapanjujući krajolik
 10. Zaspite uz zvuk valova koji udaraju o obalu

Gdje jesti

Započnite svoje putovanje u Cinque Terre zaustavljanjem u Firenci. Slatko i središnje mjesto u gradu, La Clericuzio popularan je izbor među mještanima i turistima. Ovo užurbano mjesto služi kao savršena lansirna rampa za Cinque Terre jer služi kao popularno okupljalište za sve vrste ljudi koji posjećuju regiju ili jednostavno ostaju u Firenci.

Kada konačno stignete na svoje konačno odredište, svakako pogledajte svako od 5 sela i provedite neko vrijeme doživljavajući njihovu prirodnu ljepotu. La Spezia je važna pomorska luka, pa postoji mnogo ukusnih restorana u kojima možete uživati ​​u morskim jelima. Tu se nalazi i restoran Ristorante Il Pescatore Antonia Sose s Michelinovom zvjezdicom. Za one koji traže autentičniji doživljaj talijanske kulture hrane, Baita Salza izvrstan je izbor koji nudi lokalne specijalitete poput cima di rapa con polenta i baccalà fritto. Posljednja dva grada na ovoj prekrasnoj obali su Levanto i Monterosso al Mare.

Jedan ima više šarma od oovisno o tome što tražite. Ako niste zainteresirani za luksuzne lječilišta i odmarališta, odsjednite u Monterosso al Mare; ako vam je fokus na kušanju vina, odaberite Levanto!

Gdje odsjesti

Bez obzira na vaše želje, Cinque Terre ima nešto za vas. Bilo da preferirate luksuzna odmarališta ili noćenje s doručkom koji nude domaću atmosferu i udoban smještaj, Cinque Terre ima sve. Turistima je na raspolaganju više od osamdeset hotela raspoređenih u pet sela – od solo soba do velikih apartmana s ekstravagantnim sadržajima.

Ako je vaš ukus više naklonjen rustikalnom smještaju i neobičnom europskom stilu života, odaberite noćenje s doručkom Cinque Terre gdje će vam biti poslužen raskošan talijanski doručak bez dodatnih troškova. Cijene se razlikuju ovisno o tome kada želite posjetiti, ali koje god doba godine bilo, čarobna atmosfera će vas zarobiti čim stignete.

Članak napisan u suradnji s turističkom agencijom ICT travel

Naslovna fotografija: Pexels.com