5 savjeta za odabir savršenog kamina za vaš dom

Već ste donijeli odluku o kupnji kamina, ali sada morate odabrati onaj pravi. Kamini dolaze u svim oblicima i veličinama (plinski, kamini na drva, kamini na bioetanol), a mogu se jako razlikovati u cijeni i kvaliteti. Kako biste lakše odabrali savršeni kamin, uzmite u obzir ovih pet savjeta pri odabiru novog kamina.

1) Razmislite o svom proračunu

Kamin je značajna investicija za vaš dom. Želite biti sigurni da ste odabrali onaj koji odgovara i vašem proračunu i vašim potrebama. Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu kada razmišljate o proračunu. Prvo, troškovi instalacije mogu se kretati od 3.000 do 30.000 kuna. Drugo, cijena same jedinice varirat će ovisno o vrsti kamina koji odaberete. Plinski kamini obično su skuplji od električnih. Na kraju, ne zaboravite na troškove tekućeg održavanja i goriva. Sve ove čimbenike treba uzeti u obzir pri određivanju proračuna za kamin. Nakon što ste utvrdili koliko ste spremni potrošiti, vrijeme je da razmislite o tome kakav kamin trebate. Imate li mjesta za samostojeći model? Trebate li nešto što dobro funkcionira s određenim materijalima poput kamena ili cigle? Ova razmatranja pomoći će suziti vaše mogućnosti kako biste lakše pronašli savršeni za svoj dom.

2) Razmotrite stil dizajna

Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru kamina je stil dizajna vašeg doma. Želite li tradicionalni kamin na drva ili moderniji plinski uložak? Ako imate rustikalni dom, kameni kamin bi mogao biti pravi izbor. Ali ako živite u suvremenom prostoru, elegantan i jednostavan kamin na etanol mogao bi biti najbolji. Postoje beskrajne mogućnosti kada je u pitanju dizajn, stoga je važno odabrati nešto što će nadopuniti cjelokupnu estetiku vašeg doma. Osim toga, svakako razmislite o tome gdje ćete postaviti kamin i koliko će mjesta zauzimati.

3) Pažljivo birajte materijale

Kada birate kamin, želite biti sigurni da ste odabrali materijale koji će nadopuniti stil vašeg doma. Ako imate tradicionalni dom, možda biste željeli klasični kamin od opeke. Ako je vaš dom moderniji, mogli biste se odlučiti za elegantan, mramorni kamin. Što god odabrali, pobrinite se da se uklapa u cjelokupnu estetiku vašeg doma. Kamini na drva najbolje funkcioniraju u rustikalnim kućama, dok su plinski kamini prikladniji za gradske stanove. Zapamtite da ognjišta i kamini također mogu napraviti veliku razliku. Odaberite jedan sa zamršenim rezbarijama ili dodajte ukrasni komad preko kamina kako biste personalizirali svoj prostor za kamin!

4) Znajte može li vaš dom to podnijeti

Ako ste odlučili imati pravi kamin u svom domu, prvi korak je da se uvjerite da vaš dom to zaista može podnijeti. Morat ćete imati dimnjak koji je u dobrom stanju i dovoljno velik da primi željenu veličinu kamina. Također biste se trebali posavjetovati sa stručnjakom kako biste vidjeli jesu li potrebne neke druge promjene u vašem domu prije početka instalacije.

5) Potražite stručnu pomoć!

Angažirajte profesionalca da vam pomogne odabrati pravi kamin za vaš dom. Oni će uzeti u obzir čimbenike kao što su veličina vaše sobe, koliko topline trebate i vaš proračun.
Uzmite u obzir vrstu goriva. Ako želite kamin na drva, pobrinite se da imate dovoljno prostora za skladištenje drva. Ako želite plinski kamin, provjerite je li vaš dom spojen na plinski vod.
Razmislite o izgledu kamina. Želite li da bude centralna točka u vašoj sobi? Ili želite da se stopi s vašim dekorom?