Život s atopijskim dermatitisom

Ako ste dobili atopijski dermatitis, znate da život s kroničnim stanjem kože može biti težak. Zapravo, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), otprilike jedna od pet osoba će razviti atopijski dermatitis tijekom života, a djeca će ga najvjerojatnije razviti prije pete godine. Atopijski dermatitis uzrokuje pretjeranu reakciju imunološkog sustava na uobičajene alergene kao što su grinje, plijesan i kućni ljubimci, što rezultira bolnim osipom koje je teško liječiti bez odgovarajućeg plana.

Kakav je to osjećaj imati atopijski dermatitis?

AD uzrokuje suhi osip koji svrbi na zahvaćenim područjima. Iako svatko može razviti AD u bilo kojoj dobi, djeca i dojenčad najvjerojatnije će ga dobiti – čak 1 od 5 doživi neki oblik atopije tijekom ranog djetinjstva. Liječenje AD je ključno za pomoć oboljelima da svoje simptome drže pod kontrolom. Srećom, postoje načini za liječenje AD koji pomažu ljudima da žive bez simptoma i stanje drže pod kontrolom. Na primjer, održavanje zahvaćenih područja čistim i hidratiziranim može uvelike smanjiti svrbež i iritaciju. A ako imate posla s teškim slučajevima AD, vaš liječnik može propisati jače lokalne lijekove ili oralne lijekove poput steroida ili antihistaminika. Međutim, ove opcije nisu uvijek idealne jer često dolaze s nuspojavama poput debljanja ili pospanosti. Srećom, postoje alternativni tretmani za atopijski dermatitis – i mnogi od njih nemaju neželjene nuspojave! Na primjer, studije pokazuju da akupunktura smanjuje svrbež povezan s AD za do 50 posto nakon samo jednog tretmana; dok se pokazalo da suplementi poput omega-3 masnih kiselina poboljšavaju ukupnu kvalitetu života među onima koji pate od umjerenih do teških oblika AD.

Što kad dijete krene u školu?

Iako ste bez sumnje razgovarali s učiteljima o svom djetetu, imajte na umu da se ti razgovori obično odnose na akademski napredak. Ali sada je također dobro vrijeme da se uvjerite da nema alergija ili drugih medicinskih problema koji bi mogli ometati sposobnost vašeg djeteta. Ovo je posebno važno kada vaše dijete ima atopijski dermatitis (AD). Mnoga djeca i tinejdžeri žive s AD cijeli život, često bez ikakvih negativnih učinaka na njihovo zdravlje ili dobrobit. Za druge, međutim, AD može utjecati na društvene aktivnosti i samopoštovanje – ključne komponente odrastanja. Kako biste pomogli u upravljanju AD-om i osigurali da ne smeta školskom uspjehu, pomaže znati što možete očekivati ​​kada vaše dijete krene u osnovnu školu. Radeći zajedno s učiteljima i osobljem, možete osigurati da vaše dijete dobije sve što mu je potrebno za uspjeh.

Perspektiva pedijatra

Vjerojatno ste to već vidjeli – svijetlocrvene mrlje koje se ljuskaju koje izgledaju kao ekcem ili psorijaza. Atopijski dermatitis koji svrbi, ljušti se i izrazito je neugodan za vaše dijete, jedan je od mnogih vrsta ekcema. Kada zahvaća djecu mlađu od tri godine, naziva se dječji atopijski dermatitis. Ovaj oblik ekcema može uzrokovati stvaranje mjehura na obrazima i rukama; zahvaćena područja također se mogu zaraziti bakterijama. Kada se atopijski dermatitis proširi na druge dijelove tijela – ne samo na lice i udove – to je poznato kao generalizirani atopijski dermatitis.

Osnovne mogućnosti liječenja

Za blage slučajeve, lokalni kortikosteroidi (iste kreme koje se koriste za liječenje ekcema) mogu pružiti određeno olakšanje. Ako vaše dijete ima umjereni do teški atopijski dermatitis, možda će biti potrebni lijekovi na recept kao što su ciklosporin ili metotreksat. Također je utvrđeno da lokalni imunomodulatori poput pimekrolimusa i takrolimusa pomažu u uklanjanju atopijskog dermatitisa kod neke djece. Iako su ovi lijekovi sigurni za većinu djece, kod drugih mogu uzrokovati nuspojave poput glavobolje, mučnine, bolova u trbuhu i vrtoglavice. Liječnik će odrediti je li jedan od ovih lijekova prikladan za vaše dijete na temelju njegove ili njezine dobi, težine i ukupnog zdravlja. Ne postoji lijek za atopijski dermatitis — i ne postoji način da spriječite njegovo ponovno pojavljivanje — ali rano liječenje može smanjiti izbijanje i olakšati ga s vremenom.

Stvari koje možete učiniti kod kuće

Hidratizirajte svakodnevno, izbjegavajući grube sastojke i mirise. Postoji nekoliko hidratantnih krema dizajniranih posebno za atopijski dermatitis – samo pitajte svog liječnika koje su najbolje za vas. Ostanite hladni kad možete. Možda biste htjeli pustiti toplu vodu na svoje tijelo prije spavanja ili instalirati stropne ventilatore ili klima-uređaj u svom domu kako bi vam bilo ugodnije spavati; izbjegavajte tuširanje na sobnoj temperaturi (koža će vam se još više isušiti) i ostanite u zatvorenom prostoru tijekom ekstremne vrućine ili hladnoće ako je moguće. I, iako zvuči kontraintuitivno, kupajte se i tuširajte u mlakoj vodi što je češće moguće. Vruća voda otvara pore i omogućuje bakterijama da uđu u njih, što može dovesti do infekcije. Ako imate ekcem na rukama, nosite rukavice dok obavljate kućne poslove ili se bavite sportom; koristite nealergene deterdžente umjesto onih koji sadrže parfeme i boje; i pokušajte ne dodirivati lice previše. Ako je moguće, držite kućne ljubimce podalje od spavaćih soba jer odbacuju dlaku koja može pogoršati alergije. Često perite plahte u vrućoj vodi kako biste ubili grinje. Koristite meke pamučne plahte kad god je to moguće. Držite prozore spavaće sobe zatvorene kada je vani vruće jer vlaga pojačava znojenje, što kod nekih ljudi s atopijskim dermatitisom uzrokuje napade.

foto: pexels.com