Preuzimaju li pametni satovi tržište?

Izlaskom Apple sata, pojavila su se obilna pitanja što će točno Apple Watch donijeti u svijet satova. Mnogi su pohvalili dolazak, ali neki su se priklonili ismijavanju i skepsi prema novoj tehnologiji.

Kao i prijašnji Appleovi proizvodi, Apple Watch nastoji revolucionirati industriju, ali bi također, misle neki mogao nestati u zaboravu. Međutim, ne zaboravimo da je s iPadom Apple isporučio proizvod za koji nitko nije smatrao da je potreban, ali prema Statisti, od lipnja 2014. 200 milijuna ljudi posjeduje jedan iPad, a od njegova izlaska na tržište uslijedile su gomile kopija.

Gledajući industriju satova, podijeljena je na tri tržišta: svim dostupne marke satova kao što su Swatch i Casio, luksuzne robne marke kao što su TAG Heuer i Rolex te pametni sat.

Apple Watch zasigurno ima potencijal ugroziti prodaju nižih satova, ali teško je predvidjeti hoće li to biti trajni učinak, ponajviše zbog značajke “zaključavanja”, što znači da korisnici moraju sinkronizirati sat samo na iPhone, što čini Android suvišnim.

Nesumnjivo je da će Appleova ponuda u prodaji i popularnosti pobjediti Googleove godinu dana stare Android Wear i Samsungove Gear satove. Zasigurno trijumfira u svim ostalim područjima tehnologije. Također je poznato da njegov izlazak na tržište neće imate posljedice po statement, luksuzne satove s kojima se ne može mjeriti.

Vrhunske tvrtke satova proizvode proizvod koji je prepoznat kao mnogo više od pukog pokazivanja vremena. Oni stvaraju umjetnost kroz zanatstvo, obiteljsko naslijeđe i tradicionalni analogni bijeg iz digitalno opsjednutog svijeta koji se ne može replicirati pametnim satom.

Tradicionalni satovi, bez obzira na njihovu cijenu, smatraju se nakitom, statusnim simbolom i modnim trendom. Apple Watch je tehnologija koja je preuzeta iz tradicionalne industrije i posljedično joj nedostaje elegancija. Neće se smatrati nakitom i sigurno ne može tvrditi da je statusni simbol zbog sveobuhvatne prirode Applea u današnjem društvu.

Oni koji su umorni od iscrpljivanja tradicionalne industrije satova, već su vidjeli kako njezina popularnost nestaje. S više od milijardu pametnih telefona u svijetu od 2007. godine, glavna svrha ručnog sata zamijenjena je višenamjenskim proizvodom koji je „neophodan za mnoge“. Naravno, Apple Watch može poslužiti za ubrzanje ovog pada, ali dani tradicionalnih satova već su odbrojani.

No gledajući sam sat, nije bez nedostataka, što ga još ne čini obaveznim za kupnju. Vijek trajanja baterije je zabilježen kao loš, njegovo sučelje obično nije jednostavno za korištenje, cijena mu je viša od konkurencije, iPhone servis obično je jako skup, sporo se učitava podatke i njegovu ukupnu premisu nije tako lako odrediti kao prethodne Apple proizvode.

Dok Apple Watch može simbolizirati modernost i naprednu tehnologiju, tradicionalni satovi i marke satova simboliziraju naslijeđe, umjetnost i umijeće koje Apple Watch ne može zamijeniti. Apple Watch zasigurno je glavni kandidat za preuzimanje tržišta pametnih satova, ali njegov učinak na tradicionalnu potrošnju neće biti tako jasan; ako prodaja tradicionalnih satova drastično opadne, u ovom kontinuirano tehnološki naprednom svijetu, Apple Watch neće moći preuzeti isključivu odgovornost.