Ugradbeni ormari: Kako odabrati pravo rješenje za svoj dom?

Ugradbeni ormari postali su sve popularniji posljednjih godina, kako zbog svoje sposobnosti da uštede prostor, tako i zbog dizajna. Međutim, odabrati pravo rješenje za ugradbeni ormar može biti popriličan izazov. Srećom, ovaj vodič će vas naučiti svemu što trebate!

Što uzeti u obzir?


Što biste trebali uzeti u obzir kada se odlučite za ugradbeni ormar. Prije nego što donesete odluku o rješenju ugradbenog ormara, razmislite o tri stvari: gdje će on biti, što ćete u njemu držati te koliko novaca ste spremni potrošiti? U nastavku ćemo detaljnije opisati svaki od ova tri čimbenika. Kako biste bili sigurni da je vaš izbor pravi za vas, razmislite: gdje će biti?

Gdje će biti?

Ako gradite novi dom ili preuređujete postojeći, ugradbene jedinice po narudžbi mogu se činiti očitim izborom jer će se savršeno uklopiti u vaš stil i dekor. S druge strane, ako ih planirate smjestiti negdje drugdje (npr. u uredu), prilagođene ugrađene jedinice možda neće imati smisla financijski. Što ćete u njemu držati? Prije nego što se odlučite za određenu vrstu ormara, razmislite što želite pohraniti u njega. Imate li puno odjeće? Hoće li biti mjesta i za cipele i dodatke?

Buđet za ormar?

Koliko želim potrošiti? Ovo bi moglo zvučati glupo—naravno da želite potrošiti što manje novca! Ali kada birate između različitih vrsta sustava, zapamtite da skuplje opcije ne znače nužno i bolju kvalitetu. Zapravo, neka DIY rješenja mogu koštati manje od kupnje gotovih jedinica u trgovinama namještaja. Ovdje je ključno shvatiti koliko ste vremena i truda spremni uložiti. Upozorenje: Ne birajte rješenje samo zato što je jeftino! Sa svojim ormarom ćete živjeti godinama, stoga prije donošenja bilo kakve konačne odluke provjerite da li vam se sviđa kako izgleda i funkcionira.

Kakva vrata ugraditi?


Klizna ili klasična vrata. Kada su u pitanju ugradbeni ormari, postoje dvije glavne vrste vrata: klizna i klasična. I jedno i drugo ima svoje prednosti, a odabir ovisi o vašoj situaciji. Ako živite u kući s vrlo niskim stropovima ili uskim hodnicima, klizna vrata mogu biti poželjnija; ona su obično lakša i jeftinija za ugradnju od vrata sa šarkama. S druge strane, ako imate djecu ili kućne ljubimce koji će redovito koristiti vaš ormar, vrata sa šarkama nude veću sigurnost. Vrata sa šarkama također izgledaju elegantnije i profesionalnije od kliznih vrata – ali to ne znači da nisu prikladna za obiteljsku upotrebu! Možda biste trebali razmisliti o ugradnji magnetnih brava kao dodatne sigurnosne mjere ako će mala djeca redovito koristiti vaš ormar.

Ugradbeni ormar je uvijek dobra ideja, evo zašto


Možda ne mislite da su ormari po mjeri potrebni, ali prednosti su mnoge. Osim organiziranja vaših stvari, mnoge tvrtke nude prilagođene dizajne i instalacijska rješenja. Čak i ako nemate mjesta za ugradbeni ormar, postoji mnogo načina za dodavanje prostora za pohranu bez zauzimanja prostora. Sve ovisi o tome kako želite da vaš dom izgleda i kako se osjećate. Ako razmišljate o dodavanju dodatnog prostora za pohranu ili preuređenju postojećeg prostora u svom domu, razmislite o traženju pomoći od profesionalnog dizajnera ili izvođača koji je specijaliziran za ormare. Oni će vam moći dati opcije koje će zadovoljiti vaše potrebe, a također će odgovarati vašem stilu.

Izvor fotografije: pexels.com

autor: Ana Jakić